VEERTIG PROCENT GRONINGSE NIEUWBOUW NIET AARDBEVINGSBESTENDIG

Ongeveer veertig procent van de Groningse nieuwbouw is niet aardbevingsbestendig gebouwd. Dat zegt de Groningse wethouder Roeland van der Schaaf in gesprek met Cobouw. Zorgen maakt hij zich echter veel meer over het bouwtempo, vertragingen en de miljoenen die corporaties in rook zien opgaan vanwege eindeloze discussies met de NAM over meerkosten.

Bouwbedrijf Rottinghuis laat bewust de norm voor aardbevingsbestendig bouwen links liggen, bleek twee weken geleden uit onderzoek van Cobouw. Wethouder Roeland van der Schaaf is niet blij met de situatie, maar zegt het dochterbedrijf van VolkerWessels wel te begrijpen. “We hebben het natuurlijk liever wel, maar het is niet verplicht dus we kunnen het niet afdwingen. Maar bouwbedrijven die hiervoor kiezen moeten de kopers wel informeren.”

Veertig procent 

Van der Schaaf zegt dat de kwestie met Rottinghuis, een dochterbedrijf van VolkerWessels niet op zichzelf staat. Hij schat dat veertig procent van de nieuwbouw in de afgelopen jaren niet volgens de aardbevingsnorm is gebouwd. Ontwikkelaars beginnen er niet aan, omdat de nieuwbouwregeling van de NAM te veel gedoe oplevert.Lees ook:

VolkerWessels bouwt in Groningen bewust niet aardbevingsproof“Dat is natuurlijk onverkwikkelijk, omdat je met twee soorten bouwprojecten te maken krijgt. Nieuwbouw die wel voldoet aan de norm, en nieuwbouw die dat niet doet.”

Nieuwe kabinet 

De Groningse PvdA-bestuurder vindt dat het nieuwe kabinet snel met een oplossing moet komen. Discussies met de NAM over hogere bouwkosten hebben volgens hem namelijk ook kostbare gevolgen.

“De bouwproductie heeft daardoor een enorm knauw gekregen. We hadden 500 woningen meer kunnen bouwen. En er zijn tal van voorbeelden waarbij corporaties nog altijd wachten op geld. Corporatie Nijestee bijvoorbeeld is nog altijd in discussie over een bedrag van ongeveer 1,5 miljoen euro dat de NAM niet wil vergoeden. Het risico bestaat dat sociaal huurgeld gewoonweg verdwijnt.”

Sovjetarchitectuur 

Van der Schaaf stelt verder dat de NAM steeds vaker op de stoel gaat zitten van bouwer en gemeente. Een gebouw met veel glas betaal je zelf maar, is de gedachte. “En wij willen bijvoorbeeld ook woningen bouwen op een parkeergarage die niet aardbevingsbestendig is en dus ook moet worden aangepast. De kosten daarvan wil de NAM ook niet vergoeden. Dat is absurd natuurlijk. De NAM gaat toch niet bepalen dat waar er gebouwd mag worden? Dat is aan de gemeente en de eigenaar en druist tegen alle democratische principes in. Bovendien leidt het tot Sovjetarchitectuur: gebouwen waarbij de vormgeving ondergeschikt wordt gemaakt.”

Poortwachter NAM 

Groningen verwijst ontwikkelaars met vragen over aardbevingsbestendig bouwen altijd door naar de NAM. Van der Schaaf: “De NAM verwijt ons dat. Die vindt het eigenlijk niet nodig dat er in de stad Groningen volgens de aardbevingsnorm (NPR9998, red) wordt gebouwd, omdat het niet in het gebied ligt met de zwaarste aardbevingen. Een paar kleine aanpassingen volstaan, stelt de NAM. Maar wij gaan natuurlijk niet als poortwachter fungeren. Het is niet onze rol om de kosten van de NAM te drukken.”

Naar aanleiding van de publicaties in Cobouw stelden de PvdA, het CDA en D66 Kamervragen. Minister Kamp heeft die nog niet beantwoord.

Bron: Cobouw

Delen via Social Media

Meer weten?

Wij staan voor je klaar!

    Liever bellen?

    +31 (0)528 85 13 44

    Vragen? App direct!