TU DELFT VOERT NUMERUS FIXUS IN VOOR BOUWKUNDE

Terwijl bedrijven in de bouw- en technieksector staan te springen om personeel, kunnen technische universiteiten zoals de TU Delft de groei van het aantal studenten niet meer aan. Zelfs de faculteit Bouwkunde groeit weer zo hard dat het sinds dit jaar een Numerus Fixus heeft.

Dit bevestigt de TU Delft na berichtgeving in het FD. De universiteit is de afgelopen jaren met zo’n 65 procent gegroeid, terwijl de financiering daalde, laat woordvoerder Michel van Baal weten. “Met inflatiecorrectie is de bekostiging vanuit het ministerie van OCW zelf met 10-15 procent gedaald. Dan is de rek er een keer helemaal uit”, verklaart hij. De verwachting is dat de studentenaantallen in 2018 rond de 23.000 liggen (de exacte cijfers zijn pas in december bekend), terwijl het er in 2008 nog 15.000 waren.

‘Numerus Fixus om kwaliteit te behouden’

Bouwkunde is de enige faculteit waarbij de studentenaantallen nog niet zo hoog zijn als op het hoogtepunt in 2008. Toen waren er 3109 studenten, in 2017 waren dat er nog 2771. Desalniettemin trekken de aantallen intussen weer sterk aan. “De opleiding heeft daarom sinds dit jaar weer een Numerus Fixus, om te voorkomen dat te snelle groei ten koste gaat van de kwaliteit”, legt Van Baal uit.

Opleidingen sluiten

Als de overheid niet bijspringt, kan de universiteit niet uitsluiten opleidingen te moeten gaan sluiten. Investeringen zijn namelijk nodig over de hele linie, zowel in het onderwijzend personeel, maar ook in de studiefaciliteiten, zoals in de werkruimtes en laboratoria. “Opleidingen sluiten zien we als het ‘worst case scenario’. We hopen uiteraard dat dat niet nodig zal zijn. Maar de rek is er inmiddels wel uit”, stelt van Baal.

De TU Delft wil dat de overheid de bekostiging van alle technische studies herziet en de overheidsbijdrage voor deze groep studenten, voor wie het onderwijs veel contacturen en faciliteiten vraagt, verhoogt.

‘Universiteiten hebben half miljard nodig’

Pieter Duisenberg, voorzitter van de Vereniging van Samenwerkende Universiteiten (VSNU), vindt ook dat Nederlandse universiteiten op korte termijn een half miljard euro nodig hebben. Dit zei hij gisteren tegen het FD. De kwaliteit van onderzoek en onderwijs staan volgens de koepelorganisatie onder druk door een gebrek aan financiële middelen, terwijl er steeds meer studenten bij komen.

Maar de universiteiten moeten het voorlopig doen met het bedrag dat is afgesproken en het geld dat ze al in kas hebben, vindt het ministerie van Onderwijs. Het geld van de geschrapte basisbeurs moet in principe ‘eerst vrijkomen voor je het kunt investeren, daar zijn we altijd helder in geweest. Zo werkt dat.’ Het departement snapt wel waar de wens van de VSNU vandaan komt, en wil ‘vervolgens wel kijken wat er mogelijk is’.

Bron: Cobouw

Delen via Social Media

Meer weten?

Wij staan voor je klaar!

    Liever bellen?

    +31 (0)528 85 13 44

    Vragen? App direct!