TENNET INVESTEERT 22 MILJARD IN INFRA ELECTRICITEITSNET

Tennet gaat komende tien jaar 22 miljard euro investeren in de infrastructuur van het elektriciteitsnet, zowel op land als op zee. Dat heeft de elektriciteitsnetbeheerder dinsdagmorgen bekendgemaakt.

In Nederland hebben de investeringen onder meer betrekking op onderhoud van het bestaande net en aanleg van nieuwe netwerken om “grotere en minder voorspelbare elektriciteitsstromen te kunnen transporteren.”

De meest in het oog springende projecten zijn de 380 kilovolt netwerken Randstad Noordring, Zuidwest, Noordwest en de opwaardering van de landelijke 380 kilovolt-ring.

Daarnaast gaat Tennet door met de voorbereidingen voor een wisselstroomnet in het Nederlandse deel van de Noordzee. Doel daarbij is om in 2023 zo’n 3500 megawatt aan windvermogen op zee in gebruik te hebben genomen.

Vorig jaar spendeerde Tennet 2,4 miljard euro in zijn netwerken, waarvan bijna een half miljard in Nederland.

Duitsland

In Duitsland investeert Tennet in wisselstroominfrastructuur aan land en gelijkstroomverbindingen op zee. “Het Duitse hoogspanningsnet wordt aanzienlijk uitgebreid met het oog op de transitie naar een duurzame energievoorziening”, aldus de elektriciteitsnetbeheerder. “Nieuwe of verzwaarde elektriciteitsverbindingen zijn noodzakelijk door de sterke toename van duurzame energieproductie, die bovendien vaak plaatsvindt op niet-traditionele locaties.”

Momenteel heeft Tennet in Duitsland meer dan twintig grote projecten in voorbereiding dan wel in uitvoering.

Bron: Cobouw

 

Delen via Social Media

Meer weten?

Wij staan voor je klaar!

    Liever bellen?

    +31 (0)528 85 13 44

    Vragen? App direct!