GWW AANNEMERS ZIEN WERKVOORRAAD OPNIEUW DALEN; FORSE STIJGING IN WONINGBOUW

De werkvoorraad in de gww-sector is opnieuw afgenomen. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) noteerde in december een daling van een tiende maand naar 8,1 maanden. Dat blijkt uit de conjunctuurmeting die de rekenmeesters van de bouw maandelijks publiceert.

Daarmee is er in de grond-, weg- en waterbouw voor de tweede opeenvolgende maand sprake van een afname. Tussen maart en oktober steeg de orderportefeuille juist van 7,7 naar 8,5 maanden. Sindsdien zit de klad er dus in.

De daling in de gww deed zich vooral voor bij de grond- en waterbouwbedrijven. Daar daalde de werkvoorraad met drie tiende maand tot 9,6 maanden. Bij de wegenbouwers bleef het orderboek onveranderd op 6,5 maanden.

Woning- en kantoorbouwers zien orderboek verder volstromen

In de burgerlijke- en utiliteitsbouw nam de orderportefeuille juist flink toe, met vijf tiende maand naar 10,9 maanden. Zowel woningbouwers als kantorenbouwers wisten hun orderpositie te verbeteren. In de woningbouw klom de werkvoorraad met zes tiende maand naar 11,5 maanden, in de utiliteitsbouw met vier tiende maand naar 10,2 maanden.

De totale bouw had in december voor 10 maanden werk op de plank liggen, een stijging van drie tiende maand ten opzichte van de maand ervoor.

Vooral woningbouwers hebben last van gebrek aan personeel

Het tekort aan personeel speelt veel bouwondernemers parten. Vooral in de b&u-sector is dat het geval. Een op de vijf bedrijven gaf aan last te hebben van een gebrek aan handjes. In de gww gaat het om ongeveer 10 procent.

Bron: Cobouw

Delen via Social Media

Meer weten?

Wij staan voor je klaar!

    Liever bellen?

    +31 (0)528 85 13 44

    Vragen? App direct!