FORSE GROEI AANTAL BANEN IN DE BOUW.

Het aantal vaste banen in de bouw groeit het komende jaar met 7000 tot 308.000. Dat voorspelt uitkeringsinstantie UWV in de jaarlijkse Arbeidsmarktprognose.

Het is voor het eerst nadat de crisis uitbrak dat het aantal banen weer groeit. Zelfs in 2014 en 2015, toen de bouwproductie weer toenam, daalde het aantal banen nog. Het UWV bespeurt voor de bouw een “redelijk positief beeld”. Vooral de woningmarkt herstelt. Ook bij de architecten is een toename te zien in de orderportefeuille. Door de opleving van de woningmarkt is de verkoop van nieuwbouwwoningen toegenomen.

Lage btw-tarief

De deelsector herstel en verbouw heeft volgens het UWV in 2015 nog flink kunnen profiteren van het lage btw-tarief. Door de opleving van de woningmarkt wordt ook verwacht dat de vraag naar onderhoud zal blijven toenemen, ondanks het hogere btw-tarief. En met het ingezette economische herstel, nemen ook de bedrijfsinvesteringen weer toe.

Toch vertaalde de gunstige ontwikkeling zich in het afgelopen jaar nog niet direct naar meer werkgelegenheid voor werknemers in de bouw: die nam in 2015 zelfs af met 5000. Volgens het UWV komt dit omdat bestaande overcapaciteit aan vakmensen in bedrijven wordt benut. Daarnaast vermoedt de uitkeringsinstantie een efficiëntere bedrijfsvoering, waardoor de productie per werkende is gegroeid en de werkgelegenheid minder dan evenredig is toegenomen.

Meer uitzendkrachten

Verder maakten bouwbedrijven in het hersteljaar gebruik van flexibele inzet van arbeid: meer uitzendkrachten dus. Dat is ook te zien aan de explosieve groei van de uitzendbranche. Maar liefst 60 procent van de werkloze bouwvakkers vond in 2015 een nieuwe baan bij een uitzendbureau.

Naast flexibele inzet van uitzendkrachten maakt de bouw veel gebruik van zzp’ers. Volgens het UWV is “het aandeel zzp’ers in de bouwnijverheid meer dan dubbel zo groot als in de Nederlandse economie als geheel.” Doordat bouwwerkgevers naar verwachting voor het derde jaar meer productie gaan realiseren verwacht de uitkeringsinstantie UWV, dat zij in 2016 meer personeel in dienst zullen nemen.

“Het aantal werknemers groeit in 2016 voor het eerst in jaren. En wel met 7000.”

Bron: Cobouw.

Delen via Social Media

Meer weten?

Wij staan voor je klaar!

    Liever bellen?

    +31 (0)528 85 13 44

    Vragen? App direct!