ProStruct logo

VIND EEN VACATURE

NIEUWS

VOORZITTER VNO-NCW PLEIT VOOR DOORBREKEN DEELTIJDCULTUUR


Voorzitter Hans de Boer van werkgeversvereniging VNO-NCW vindt dat Nederland moet breken met de heersende ‘deeltijdcultuur’. Dat zei hij vrijdag, op Internationale Vrouwendag, tijdens een symposium van het Women Economic Forum (WEF).

"Het aantal werkende vrouwen is in iets meer dan dertig jaar verdubbeld. De kunst is nu alleen de ontstane 'deeltijdcultuur' te doorbreken", stelt De Boer.

Hij vindt dat vrouwen meer uren moeten gaan werken en ziet ze ook graag aan de slag gaan in de techniek en "andere traditionele mannenbolwerken".

Om die deeltijdcultuur te doorbreken, moeten verlofregelingen voor zowel mannen als vrouwen in het eerste jaar na de geboorte van hun kind beter worden benut. Zo vindt de werkgeversvoorman het belangrijk om het opnemen van betaald verlof te stimuleren.

Nieuwbakken ouders maken kort na de geboorte keuzes voor bepaalde werk- en zorgpatronen en die blijken ze vaak in stand te houden tijdens hun verdere carrière.

Ook op het gebied van schooltijden en de aansluiting van school op kinderopvang valt volgens De Boer nog wel wat te verbeteren.PRODUCTIE GROENE STROOM IN NEDERLAND MET 8 % GESTEGEN!


De productie van stroom uit hernieuwbare bronnen is vorig jaar met 8 procent gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. In 2018 werd 18 miljard kilowattuur groene stroom geproduceerd, tegen 16,7 miljard kilowattuur in 2017.

 

Het aandeel van groene stroom in het totale elektriciteitsverbruik steeg van 14 procent naar 15 procent. Dit is iets anders dan het aandeel hernieuwbaar energie in het energieverbruik, waar bijvoorbeeld ook het warmteverbruik in zit. Dit percentage stond eind 2017 op 6,6 procent.

Vooral de productie van zonnestroom nam vorig jaar flink toe. 18 procent van alle opgewekte groene stroom kwam uit zonnepanelen. Een jaar eerder was dit aandeel nog 13 procent.

Deze productiestijging van 40 procent was te danken aan het enorme aantal zonnepanelen dat vooral in zonneparken en op grote daken werd geplaatst. Het totale vermogen van alle zonnepanelen in Nederland samen steeg met 1.400 megawatt naar 4.300 megawatt.

Productie van stroom uit windenergie

Windmolens hadden vorig jaar een aandeel van 55 procent. De productie van stroom uit windenergie steeg met een magere 3 procent.

Op land steeg de capaciteit met maar 90 megawatt naar 3.300 megawatt, terwijl de capaciteit van windmolens op zee gelijk bleef. De komende jaren worden er naar verwachting vooral op zee veel windmolens bijgeplaatst.

Uit biomassa werd 4,8 miljard kilowattuur stroom geproduceerd, een toename van 2 procent. Dan gaat het bijvoorbeeld om afvalverbrandingsinstallaties die elektriciteit opwekken, energiecentrales die biomassa meestoken en biomassaketels bij bedrijven. 

Meer berichten