1000 BOUWMACHINES OP HET MALIEVELD

Groen aanleg scaled - prostruct

Hoeveel bouwers er woensdag op het Malieveld zullen zijn, is nog volstrekt onduidelijk. Maar om werkend Nederland niet nog verder plat te leggen, roepen de actievoerders demonstranten op om met de bus te komen. “Wij zorgen voor het materieel.”De bouw kleurt woensdag oranje. En overal klinken scheepshoorns. Met misschien wel een dikke knipoog naar Nederlandse voetbalelftallen en het legioen: als bouwers ergens voor gaan, dan toont de sector zich als één front, in één kleur en op een positieve manier. Niemand mag er last van hebben.

Dresscode: oranje

Precies dat is woensdag de bedoeling: een publieksvriendelijke demonstratie op het Malieveld, zonder files ernaartoe, met allemaal ’s nachts vervoerde, indrukwekkende bouwmachines die in de praktijk stil komen te staan als de regering niet snel iets doet aan de problemen die door falend stikstof– en PFAS-beleid zijn ontstaan: graafmachines, shovels, torenkranen, vrachtwagens, baggerboten, heimachines en nog veel meer.

‘Zeker duizend materieelvoertuigen’

“Mensen ja, materiaal nee”, vatten Klaas Kooiker en Arnold Tuytel, maandagmiddag de bedoeling samen tijdens een persconferentie over het bouwprotest van woensdag. Hoewel ze niets kunnen uitsluiten, rekenen ze niet op een chaos.

De Nederlandse pers is massaal uitgerukt voor de persconferentie.

Tuytel: “Duizend materieelvoertuigen op het Malieveld moet makkelijk kunnen. Nee, de constructie van het parkeergarage eronder komt daardoor niet in gevaar. Sterker: we komen niet eens in de buurt daarvan.”

Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat sympathisanten zelf met een kraanwagen of graafmachine naar Den Haag rijden, zeggen de twee. “We willen niet dat werkend Nederland hier de dupe van wordt.”

Opstapplaatsen op 25 locaties

Op meer dan 25 plaatsen in Nederland kunnen bouwvakkers die willen demonstreren opstappen op bussen. De initiatiefnemers rekenen op honderden, misschien wel duizenden bouwvakkers.

Dat het tijd is voor actie, mag volgens de twee duidelijk zijn. ” Alles zit op slot”, “er is een nieuwe bouwcrisis in de maak”, “het is kortweg een puinhoop in Nederland, die door de politiek is veroorzaakt”, benadrukken zij.

Ongeveer veertig brancheverenigingen steunen het protest. Bouwend Nederland werkt achter de schermen hard mee, met onder meer een draaiboek.

Ultimatum van twee weken

Het doel van de ludieke protestactie is dat het kabinet snel met maatregelen komt. De initiatiefnemers stelden maandag een ultimatum: komt er binnen twee weken geen oplossing, zoals een drempelwaarde voor stikstof, het toestaan van woningbouwprojecten en een praktische norm voor PFAS, dan volgt er een nieuw protest.

“Onze leden merken nu al vraaguitval”, zei Ton Groeneweg, voorzitter van de Vereniging Aannemers Funderingswerken(NVAF), na afloop van de persconferentie. “Sommige bedrijven doen al afstand van zzp’ers.”

Gesprek met minister

Zijn achterban zal met vier funderingsmachines op het Malieveld staan. “Of we gaan heien? Nee, dat is zonde van de parkeergarage”, grapte Groeneweg.

Bouwend Nederland heeft maandag (vandaag) een gesprek met minister Schouten van Landbouw over de problemen.

Bertrus Staigerpijp en Henk Wijngaard komen woensdag zingen.

Delen via Social Media

Meer weten?

Wij staan voor je klaar!

    Liever bellen?

    +31 (0)528 85 13 44

    Vragen? App direct!